Pages

  • twitter
  • facebook
  • rss

August 24, 2017

August 2017

www.tips-fb.com I'm back!!!!! (pergh. dia punya excited mcm lerr ada org follow blog ni..)

ok lama gila ok tak bukak blog sndiri. bukak2 terbaca posting lama2..haih... skang aku da dua org anak dah.. cepat ngatt masa berlalu neh. last post pun 2014 kut. skrg dah 2017!

best pulak baca pengalaman masa jd mak anak satu dlu.. skang anak dua ni da lebih cool sket dah.. jalan2 pun takde laa byk benda nk kna bwk sgt da. expert beb. expert. keh keh keh.

yg berbeza nya, skang anak no 2 tu gegirl.. haaa nafsu shopping baju2 anak gegirl ni lebih kuat.. hoi. gaji je beli baju dia. aduh nak. ❤❤


ok ni je la dlu utk first posting come back ni.

till next time~ ka - chowww! (terbawak2 dgn anak bujang la ni)

love,
mak anak 2.

September 12, 2014

"Ainul"

www.tips-fb.com

"Awak nama apa?" 
"Ainul"
"Ainul..? Emm sedap nama tu."

What??! Is this dejavu?? Haihhh.. -_-' 

Ainul is a typical name. Nothing special. "Sedap nama tu.. Mungkin bermaksud.., "Anda mangsa seterusnya" 

Hemph.

#thingsishouldntremember #lessonlearnt
#forgivebutneverforget 

August 04, 2014

Aidan's first raya.

www.tips-fb.com

Hye hye!

Aah.. Masa dulu2 entry semua nostly pasal diri sndiri.. Skrg dah takde menda dah.. Asyik pasal anak jeeee.

Wey siyes weii.. Dah ada anak ni.. Diri sndiri no 2. Pegi mana2 je ingat anak. Smpai shopping pun.. Asek anaaaak je. Mainan dia la. Baju dia la. Itu la. Ini la. 
Macam2.. Semua pasal dia. Dah x ingat dah nak beli baju sendiri. Hiks.

Btw, tahun ni tahun pertama beraya dgn anak..anak plak baru nak dpt kaki. Belum dapat lagi.. Baru nak dapat. Duk bergantung kt sana sini nk jalan. Hemph sibuk la maknya ini.

Kalo dlu beraya senang lenang.. Skrg mmg sibuk la,. Nk kuar gi umah org kna bwk macam2. Makan anak. Baju anak. Pampers anak. Kang dia poo poo nk kna tukar. Haaa.. Sambil beraya sambil tumpang nak change diapers! Hikss.

Eihhh.. Tak merungut pun.. Crita pengalaman je. Ada anak ni mcm2 ilmu dapat. Kalo dulu suhu normal n suhu demam pn xbrapa pasti.. Skrg siap hafal nama bakteria n penyakit2 lagik. Semua anak punya pasal. Bagus kannn?! ;)

Ni baru balik dr kampung. Terpaksa el hari ni sbb kereta rosak smlm. Huhu.td gerak pkul 4pg smpai pkul 11am kt kl, hoyeahh...! Ok nak sambung tido. Nah layan gambar Aidan Hakimi beraya! 

Xoxo,
Mama Aidan


July 05, 2014

Saturday the fifth.

www.tips-fb.com I'm in love with two guys. 

My big guy n my little guy. 

Mama love u both so much.

Ya Allah terima kasih atas nikmatmu yg tidak terhingga ini. 

Wan Muhammad Aizat sbg suami.. Peneman setia suka duka yang amat ku sayangi.,
dan,
Wan Aidan Hakimi sebagai Anak.. penghibur jiwa yg amat ku kasihi..

Xoxo,
Mama

June 18, 2014

Support breastfeeding! ;)

www.tips-fb.com
Ehem.. Since saya dah berjaya mencapai target 'at least 6 months of exclusive breast milk" ni, saya nak kongsi la sket suka duka perit pedih pengalaman melalui nya. Eheh. 

So masa awal2 for the first few weeks, breastfeeding was hard. Nak tau mcm mana hard nya? Boleh rujuk entry sebelum ni pasal susu ibu.. Haa mcm tu lah. Smpai pernah menangis jugak tau! 

Tp alhamdulillah.. Berjaya mengharungi untuk 6 bulan pertama. Nak di jadikan cerita.. A few weeks before lengkapkan 6 bulan tu.. Milk supply merudum jugak. risauu weh. Stok dlm peti mula susut. Sbb tu mcm nak cpat2 6 bulan. Nk bagi makan supaya nnt aidan minum x byk sangat. Mungkin merudum sbb byk sgt minum caffeine kut? Hik. Mak yg teruk. Tp sbb aidan ok je selama mama dia minum caffeine neh.. So, mama teruskan jugak la. Yea la. Malam bjaga, bila siang i need coffee lerr! Heeww! 

Tp kalut jugak la bila susu kurang.. Minum susu. Minum air byk, makan byk. Itu yg sy amalkan. Kalut suh suami cari kan susu kambing. Mula2 beli yg ori kg pasar tani.. Huyohh.. Dia punya bauuu! Hemph! Tp lpas minum tu supply makin byk.. So si suami galakkan minum susu kambing. N dia cari yg tak hamis punya. Dia belikan nutrigoat m8. Dia yg try minum dlu. Sedap katanya. So saya try la.. Memang sedap hokayh! Lepas tu suruh dia beli byk2.. Tu yg dia terjebak dgn bisnes susu kambing tu. Hehe. 
Me suka minum susu kambing tu.. Kdg2 tambah dgn nescafe sket. Perghh! Susu tak kurang, hati girang. Ngehehe. ;) 

Now.. Alhamdulillah stok dalam peti masih belum membimbangkan... N supply skrg pn is more than demand. Tu yg pnting.. ;) 

So.. Kpd kengkawan yg tgh berusaha.. Gud luck. Yes we can do it.! Nak breastfeed sedaya yg boleh.. Smpai Aidan 2 tahun. InsyaAllah.. 

***N yes, pada sesape nk try susu kambing yg sy minum tu bleh contact husband sy. Dia bg free sample ntuk try.. Sbb tak semua yg bleh minum susu kambing kan...?

So try dulu.. Kalo bleh minum, boleh beli.. Kalau tak suka.. Jgn beli~! Membazir itu amalan syaitonnn! ;) tp di jamin sedap!! :))  berminat boleh contact aizat: 0132752505
😜

June 17, 2014

Nota untuk aidan #2

www.tips-fb.com

Assalamualaikum anak mama! 

Sekarang Aidan dah besar..dah 6bulan lebih. Dah makan dahhh! N yg penting.. Alhamdulillah kita berjaya jadikan 6bulan pertama aidan hanya lah susu ibu. Give me five! (Aah skrg aidan dah pandai give me 5 ngan mama. Yeay!) 

Masa awal2 bagi makan dulu, aidan xnak makan sangat.. Kecewa mama tau! Bukan main excited nk masakkan aidan.. Sekali awak xnak makan. Makan makanan mcm makan ubat. Huhu. Tp lepas mama try wat labu n bubur.. Awak makan mcm anak burung. Huhu. Besttt sket nak suap! Hehe. 

Skrg aidan da meniarap n mengensot.. Lajuuu! N semua benda awak jumpa nak masuk mulut. Haihhh.. Naseb papa ada. Kalau aidan nak tau.. Umah kita tu.. Papa yg kemas! Hehe.. Alhamdulillah mama dpt suami mcm papa tau! (Puji skettt..mggu dpn gaji.. Kut2 papa baca n nk belikan mama purse baru! Hoho) 

Oh yea.. Skrg aidan da pandai memilih.. Nak ngan mama je.. Smpai papa pun sentap tau! Haha. Nnt dah besar aidan kawan baik ngan papa lak ok.. N yes, jd kan papa idola. Papa hormat org tua.. Tak abaikan tanggungjawab pd ibu bapa.. Nnt aidan da besar.. Jgn lupa kan mama bila dah ada isteri yea! Huhu. 

Ok bye.. Papa da nak smpai nak jemput kita balik. Horey! 

Love, 
Mama yg cool. Hew hew hew. 

April 30, 2014

Nota untuk Aidan #1

www.tips-fb.com Baby! 

Hari ni awak cucuk 5 bulan tak nangis! Gud boy! My boy da besar.. Kuat.. Dan sehat!! Eheh.

Oh. Lagi sebulan nak genapkan "sekurang kurang nya 6 bulan susu ibu ekslusif". 
Yeay we made it baby! Ops. Sbulan lagi.. N am gonna try for 2 years. InsyaAllah! Semoga dipermudah kan perjalanan kita.

Eipp.. Bukan senang tau mama nak stok kan susu Aidan ni.. Kalau dlu, lunch mama bleh gak la baring2 lelapkan mata 15-20minit.. Skrg mama korbankan waktu rehat mama nak pam susu awak. Makan pun terkejar2.. Nak solat lg, nak beli makan lg.. Nak makan lg. Mmg xsmpt nak lelap la..Mama makan pn laju2  demi "projek aidan bambam".
Takpe la.. Lagi sebulan je lagi. yeay! Mama tak sabar nak bg aidan makan~~ nnt x de la byk sgt mama nk kna proses susu aidan. He he he. Yo lah.. Mama punya nasib tak semeriah org lain.. Skali pam dapat pn 4-5oz je.. Org lain bleh dapat 10-20 oz senang2 je.. Huhu.. Tp alhamdulillah.. Cukup la ntuk Aidan.. Semoga impian mama ntuk susu kan aidan sepenuhnya selama 2 tahun tercapai, aminn!! 

And for the mean time, am gonna enjoy this moment.... 

Yes baby, U never know how much i love u... 

Lots of love,
Mama. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...