VOILA~
kan org kata..kalau kita berkongsi ilmu ni..makin byk kita dpt lak nnt...
sangat berminat dgn wat cheese cake sbb tak perlu bakar. yg perlu ada mixer, peti ais dan... cake ring.. mcm neh ha...
sangat berminat dgn wat cheese cake sbb tak perlu bakar. yg perlu ada mixer, peti ais dan... cake ring.. mcm neh ha...
tp sgtttt suka dgn rasanya! ada rasa kinder bueno sket~ ehem.. i love kinder bueno! da leh wat sndiri da pasneh! heeeeee~~
seperti gmbr di atas, kek ni nmpak berlapis2..
yea..kek ni ada 6 lapis~!
seperti gmbr di atas, kek ni nmpak berlapis2..
yea..kek ni ada 6 lapis~!
tp... senang2 je kut setiap lapis tu...
okeh jom kita zoom pd resipinya mengikut stiap lapisan....
lapis pertama = cookies base.
serbuk biskut (oreo/ biskut marie yg dikisar halus) 120gm
butter (dicairkan) 120gm
cairkan butter, kemudian masukkan serbuk biskut ke dalam butter yg cair tu.
tekapkan masuk dalam bekas acuan (Cake Ring)
Lapisan Kedua = Crunchy Layer
White cooking chocolate 30gm
Butter 10gm
Walnut (cincang) 15gm
Cairkan butter dan white chocolate. kemudian campurkan walnut.
Masukkan adunan ini ke atas lapisan pertama dan masukkan dalam peti sejuk supaya ia 'keras'
Lapisan Ketiga = Cheese Filling
cheese cake mix (harvest product) 80gm
UHT whipping cream (dairy whipping cream) 200gm
Fresh Cream (non dairy whip cream) 80gm
masukkan semua dan putar sehingga sebati.
i rasa kan..kalau tak dapat cari cheese mix tu..leh je guna cream cheese macam wat cheese cake biasa tu.. putar bersama ngan dua-dua whipping cream neh.. :)
Lapisan Keempat = Hazelnut creamy
white cooking chocolate 100 gm
UHT whipping cream 100gm
Hazelnut Paste 100gm
didihkan whipping cream dan masukkan ke dalam white chocolate yg dah dicairkan. kacau sehingga ia nampak smooth dan jadi ganache yg sebati. kemudian masukkan hazelnut paste bila suhu sebatian tadi lebih kurang suhu bilik.
(takde hazelnut paste, leh je masukkan nuttela tu kut. cuma rasa hazelnut tu kurang sket la. tp ok kot ada tambah rasa coklat sket~ heee... )
Lapisan Kelima =chocolate span
kek span coklat yg kosong.. *boleh kut guna kek gulung tu..potong n susun baik2. tak taw gak mane nk cari kek span yg dah siap. nk wat sendiri cam leceh lak nk kena wat kek lagi. erm... ikut kretiviti sndiri la.. nk rasa cam ada kek sket je.. xnk bagi muak. ;) for me susun soft rolls pn ok laa~~ )
Lapisan terakhir = cheese hazelnut filling
cheese filling dr lapisan ke-tiga 200gm
hazelnut creamy dari lapisan ke-empat 160gm
campurkan kedua-dua sehingga sebati. putar je pakai cake mixer.
okeh.. untuk lapisan ke tiga smpai ke enam tu.. buat siap-siap setiap lapisan dulu.. especially lapisan ke-enam tu. kan kena campur cheese filling dgn hazelnut creamy. yes. campur siap2 dulu..
lepas tu baru masukkan cheese filling. di ikuti dengan sedikit sapuan hazelnut creamy. then masukkan lak kek span choclate, last masukkan hazelnut cheese filling.
kemudian freeze kan dalam freezer selama satu jam.
lepas kek dah set up, letakkan sket je lagi sapuan hazelnut creamy tu kat lapisan paling atas.
okeh siap~ hias sket....leh la jadi cmneh..
berpeluh den wat kek neh. ngeeeeee... ^_^
sape2 nak rasa..sila jemput ke rumah saya kat kg Jun nnt eh... special event. ohho~~ ;)
sape paham sila la mencuba. sape tak paham... ermm... share kan je la dgn org yyg paham. hehehehe...
kalau tak jadi, jangan marah saya. saya hanya berkongsi. ngehehehe...
*tak sabar nk balik kg okeyy!*
0 kata hikmah:
Post a Comment